perjantai 28. kesäkuuta 2013

Sofia Coppolan uusin - The Bling Ring

Kävimme ystävän kanssa runsas viikko sitten katsomassa Sofia Coppolan uusimman ohjauksen, The Bling Ringin, mutten ehtinyt kirjoittelemaan siitä ennen Italian-reissuamme (josta enemmän toivottavasti jo huomenna). Varsinainen ensi-iltahan tuolla leffalla on juuri tänään ja myös aamun Helsingin Sanomissa oli Coppolan haastattelu noin kuukauden takaa Cannesista.


Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo joukosta nuoria Los Angelesissa, jotka ovat vähintäänkin inspiroituneita julkkisten ja tosi tv-tähtien elämästä. He pyrkivät samankaltaiseen elämäntyyliin keinolla millä hyvänsä, aloittaen murtautumaan julkkisten koteihin Bevery Hillsissä. Leffassa päästään kurkistamaan mm. Paris Hiltonin, Orlando Bloomin ja Lindsay Lohanin asuntoihin, joista nuoret haalivat itselleen merkkitavaraa sekä myytäväksi että omaan käyttöön. Ei näin. Hauska osa on kuitenkin bongailla näitä luksustuotteita, kuten Louboutinin kenkiä ja clutcheja, Hermèsin rannekkeita ja laukkuja, Valentinoa, Rolexin kelloja yms.

Kuten päätellä voikin, on elokuvassa myös syvällisempi viesti. Coppola pyrkii kuvastamaan nykynuorten fanaattista tarvetta saada mm. merkkituotteita ja elää luksus-elämää 'kaikki-mulle-nyt-heti'-asenteella. Tässä kohtaa tunsin pienen piston itsekin ;)

Elokuva on hyvin tunnistettavaa Coppolaa esim. musiikkitehosteiltaan ja kuvaustyyliltään. Ihan viihdyttävää, muttei mitenkään omaa ajatusmaailmaa mullistavaa. Kyseistä teemaa (kuluttaminen ja materialismi jne) on kuitenkin käsitelty erittäin paljon jo esim. blogien suhteen. Leffan jälkeen oli silti pakko hakea tietoa näistä oikeista nuorista ja Bling Ringistä vuosilta 2008-2009, joihin elokuva perustuu.

Netistä löytyikin runsaasti mielenkiintoisia faktoja. Esim. Paris Hilton piti kotiavaintaan ovimaton alla, eikä huomannut 'murtautumisia' lainkaan, vaikka nuoret kävivät hänen luonaan hakemassa tavaraa jopa viidesti! Muutaman kerran jälkeen yksi nuorista itseasiassa piti Parisin avaimen itsellään, minkä jälkeen Paris teetti uuden avaimen maton alle :) Samoin nämä teinit viettivät pitkiäkin aikoja julkkisten asunnoissa ja runsaan vuoden aikana varastivat tavaraa yli kolmen miljoonan dollarin arvosta! Käsittämätöntä.
Tässä muutaman linkki näihin faktoihin.

Alla vielä traileri elokuvasta. Toinen ystävä vinkkasi tuosta trailerin musiikista (Azealia Banks; 212), josta on tullut täällä Suomessakin jonkilainen baari-hitti. Hauska energiabiisi nyt kesäksi.

Mukavaa viikonloppua!8 kommenttia:

 1. Mä tykkäsin kyllä tästä leffasta! Mut täytyy myöntää ettei oo mitään muistikuvia et tällanen ois tapahtunut! Puhuttiin siinä ennen leffaa et miten ei muka tuu mitään muistikuvia vaikka varmasti oltiin aiheesta luettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, en kyllä myöskään muista kuulleeni tuosta tapauksesta aiemmin. Oli kyllä hyvä nähdä tuo leffa!

   Poista
 2. Mielenkiintoisen tuntuinen leffa. Ehkä pitää käydä katsomassa.

  VastaaPoista
 3. Sofia Coppola on lempiohjaajani ja en malta odottaa, että pääsen näkemään tämän huomenna. Coppolan tapa kuvata ja käyttää musiikkia on jotenkin kiehtonut minua siitä saakka, kun kävin teininä katsomassa Turun ainoassa indie-leffateatterissa Dianassa elokuvan Virgin Suicides. Tämä on kovin erityyppinen elokuva sinänsä, mut kieltämättä kiinnostava aihe. En näitä kuluttamista tms. kritisoivia elokuvia ole ihan äärettömästi nähnyt, joten mielenkiintoista nähdä, tuntuuko pientä pistosta myös täällä suunnalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Coppolan elokuviin voi kyllä aina luottaa ja ne on pakko nähdä :) Kiva, että on leffailta tiedossa - hauskaa leffaa! Laita sitten kommenttia, mitä pidit. Ja pitäähän sitä nyt hillitysti nauttia jutuista :)

   Poista
 4. Mä kävin myös katsomassa The Bling Ringin viime viikon ennakkonäytöksessä. Nyt ei puhuta Coppolan parhaimmasta elokuvasta, mutta teemoiltaan tämäkin oli taas mielenkiintoinen. Paljon samaa, kuin omassa suosikissani Marie Antoinettessa.

  Elokuvan jälkeen jäin vain miettimään ja pelkäämään, että toivottavasti tätä elokuvaa ei tulkita väärin. Varmasti monelle nuorelle elokuvan glamourin täytteinen maailma, merkkitavarat ja julkkisbileet vaikuttavat tosi siisteiltä jutuilta ja silloin elokuvan todellinen sanoma voi hämärtyä.

  Tosin voihan olla, että tämä pelkoni on turhaa ja todellista nuorison aliarvioimista! :D

  Ja minä vanha julkkijuorujen seuraaja muistin oitis uutisoinnit näistä ryöstöistä. Vaikka eipä se nyt varsinainen meriitti taida olla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä oli kyllä vähän erilainen ja ehkä suunnattu vähän nuoremmalle yleisölle kuin yleensä.
   Mutta hyvä nähdä silti.
   No joo, ei ole kyllä hyvä, jos tätä tulkitaan väärin tai se ruokkii tuota ilmiötä lisää, mutta toivotaan, että sanoma menee oikein perille :)

   Poista

Hauskaa, että jaksoit jättää kommenttia, se piristää aina! :)
Thanks for the comment, I really appreciate it! :)