tiistai 16. huhtikuuta 2013

Maailma kansien välissä

Olemme molemmat koittaneet ottaa taas tavaksi lukea iltaisin kirjaa ennen nukkumaanmenoa. Koneilla tulee sattuneesta syystä vietettyä aika paljon aikaa ja olisi hyvä rauhoittua ilman niitä edes päivän päätteeksi. Välillä sitä vielä tulee selailtua jotain nettisivua juuri ennen nukahtamista ja iPhonen selain saattaa aueta ihan rutiinilla heti ensimmäisenä aamulla. Ei näin. 

Ei varmaan tarvitse listata lukemisen kaikkia hyviä puolia, mutta sitä välillä unohtaa, miten rentouttavaa ja viihdyttävää kirjan lukeminen on. Joskus tulee myös eteen niitä kirjoja, jotka suorastaan ahmii. 
On ihanaa, kun vain odottaa milloin pääsee jatkamaan lukemista ja samaan aikaan mielessä on jo haikeus saman tarinan loppumisesta. Sitä voisi kutsua jopa jonkinlaiseksi erokriisiksi, kun tutut päähenkilöt ja maisemat yhtäkkiä katoavatkin viimeisellä sivulla ;)

Siinä missä toinen puolisko ahmii järjestelmälliseen tyyliinsä yhden kirjan kerrallaan, on oma paha tapani lukea montaa samanaikaisesti... Kokoan yleensä yöpöydälle hieman eri tyylisiä teoksia, joista valita vähän fiiliksen mukaan. Haluanko oppia tietokirjasta jotakin uutta? Kaipaanko minimatkan vahvan kuvailun siivittämänä? Ehkä kevyttä chick litiä? Vai jotakin koskettavampaa? 

Pidän käden ulottuvilla Valkoinen sohva Rivieralla -kirjaa, jos haluan vain päästä illaksi Côte d'Azuriin. Kirjoittelinkin siitä jo aiemmin, kun yritin silloinkin elvyttää lukuharrastustani kiireiden keskellä.
Vaikka muutaman vuoden takainen wanna be-rentouttava kutomisharrastukseni taisi lopahtaa jo ennen ensimmäisen sukan kantapäätä, on myös Pientä lankakauppaa ollut hauska lukea. Tärkeimpinä syinä siinä värikäs & vetävä teksti ja myös New Yorkiin sijoittuva tarina. Ajattele lankakauppaa New Yorkissa, kuulostaa autuaalta.


Kirjan kaveriksi sopii täydellisesti mukava huopa ja tietenkin kuppi teetä. En ole aiemmin tarttunut Kusmi-teehen esimerkiksi Pinossa käydessäni, mutta nyt ostin Pariisista näitä tuliaiseksi ja otin samalla pari purkkia kotiinkin. Näin sateisella ja kylmällä ilmalla voi vielä hyvin nauttia tästä yhdistelmästä, vaikka se hyvin syksyiseltä kuulostaakin.
Mikä on sinun suosikkikirjasi tai vinkki tarinasta, joka vie mukanaan?

Toki nautin suuresti myös muotikirjoista, kuten tästä Hôtel de Villen näyttelystä ostetusta Haute couture -opuksesta.
Teemakuina kotiin lähti minulle jasmiinilla maustettu vihreä tee ja toiselle puoliskolle hänen suosikkinsa Earl Grey. 
---
The power of stories

For some 'strange reason' I spend a lot of time on computer or iPad. So now I'm trying to leave those aside before going to sleep and read a book instead. A good book is a nice way to relax and escape to a world of stories. The best combination with a book is of course a cup of tea & a blanket.


33 kommenttia:

 1. Ainakin itse voin suositella juuri tuota Kani nimeltä jumala, se oli tosi hyvä kuvaus alkuun lapsen silmin maailmasta ja myös kasvutarina, huumorilla höystettynä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en ole aloittanut tuota, mutta olen kuullut siitä tosi paljon kehuja!

   Poista
 2. Mun suosikkini ovat kaikki koulukirjat, joiden tenteistä olen päässyt kunnialla läpi. Jotka voin palauttaa ja ikuisiksi ajoiksi unohtaa.

  Yritän pitää tapaa yllä että luen vähintään yhden kirjan kuussa, se ei kovin paljoa vaadi. Siis ei-koulukirjan.

  Kirjan valintaan vaikuttaa lähes 100 % se että kirja on tyrkyllä kirjastossa suosittelen sinulle -osastolla. Siellä on onneksi kiitettävästi kirjoja. Näistä kirjoista valinta on täysin satunnainen. Välillä kansi houkuttelee, välillä nimi on kutkuttava. Kaikkein parasta on jos kansio on koholla ja sitten nimessä on vielä jotain tarunomaista, eksoottista.
  Täysin vietävissä oleva lukija.

  Tällä hetkellä kauniisti yhden juridiikan kirjan kanssa sulassa sovussa on Salla Simukan kirja Punainen kuin veri. Kuulostaa ihan mielettömältä.

  Ja toi pieni lankakauppa = ihana nimi. Kirjoitin kalenteriin ulos. Kuulostaa ihanalle kirjalle.

  Mähän olen aikamoinen tee-sieppo. Litra menee tosta vaan. Ja en tykkää mistään höpöpöpö terveysteesstä vaan mustaa teetä pitää olla. Earl Grayhin en ole ikinä kyllästynyt ja onkin lemppari. Mutta appivanhemmat lähettivät mulle teetä, Lidlissä on näitä heidän omia luksus-tuotteita ja kyseistä sarjaa tuli English breakfast teetä paketillinen. Kyseinen teelaji on tietenkin tuttu, mutta tossa oli oikeesti jotain tosi hyvää. Pussi on jo kovassa tyhjenemisvaiheessa, uhkaavasti aikoo mennä Earl Grayn kanssa tasoihin.

  Välillä siis vaihtelu kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo koulukirja-näkökulma on kyllä ihan paras!
   Ja tuolta suosittele-hyllystä löytyy kyllä varmasti kirjoja, joita ei muuten tulisi poimittua - hyvä vinkki!
   Ai tuo Punainen kuin veri vaikuttaa hyvältä ;)

   Teetä pitäisi kyllä juoda myös enemmän - se on ihanan kodikasta ja hyvä, että myös uusia suosikkeja löytyy!

   Poista
 3. Tuo eroahdistus on kyllä tuttu tunne. Kun on löytänyt jonkun todella hyvän kirjan, johon on uppoutunut monena päivänä tunneiksi, tulee sen loputtua vähän sellainen tyhjä fiilis..Kunnes aloittaa seuraavan ;D Hauska ja vähän erilainen postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tulee niin sellainen haikea fiilis, kun sulkee hyvän kirjan. Mutta onneksi hyviä tarinoita löytyy!

   Poista
 4. Lukeminen on kyllä hyvä tapa rauhoittua ja olla hetki ihan muissa maailmoissa. Ikisuosikkini on Outi Pakkanen, kaikki hänen kirjansa voisi lukea alusta loppuun vaikka samalta istumalta, niin helppolukuista ja mukaansa tempaavaa tekstiä! Ja rantalomilla on ehdottmasti oltava nippu korjoja mukana ;) Mulla on tällä hetkellä menossa se Sinulle Paljastettu, aikamoinen kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitää tutustua Outin tuotantoon! Ja tuo lomalukeminen on ihan must!
   Toivottavasti tuo Sinulle paljastettu on ollut hyvä :)

   Poista
  2. On ollut hyvä, kiitos vaan vielä! Mutta aika rohkeaa tekstiä, etten sanoisi ;)

   Poista
  3. :) Varmasti, kuulemma Fifth Shades of Grey on varsin kevyttä tuohon verrattuna.

   Poista
 5. Olen totaalinen lukutoukka ja ollut aina! Tänään loppui Små citroner gula - kirjaahan on kehuttu kovasti ja leffakin tehty, mutta mielestäni se oli korkeintaan ookoo. Eroahdistus kirjasta on tuttua, samoin se ahdistus, jos kotona ei ole valmiina tiedossa jotain hyvää luettavaa kun menossa oleva kirja lähenee loppuaan.

  Jos pitäisi valita jotain ikimuistettavaa luettavaa, joka on kyllä todella vaikeaa, poimisin muutaman vuoden takaa Ken Follettin trilogian, joista aivan loistavia olivat erityisesti Pillars of the Earth ja World without End. Hirveät tiiliskivet, joissa älytön määrä sivuja, mutta niin kiehtovaa luettavaa - tässä yhteydessä sanottakoon, että en todellakaan normaalisti ole se tyyppi joka valitsee historiallisia tarinoita. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko lisätä vielä nämä suosikkini, oletko Mikko lukenut nämä? Anne B Ragden Berliinin poppelir ja sarjan kaksi jatko-osaa (en muita suomeksi kun luin ne ruotsiksi). Ne on lisättävä loistavien kurjojen listalle!

   Poista
  2. Ooh - muistin, että minulla on tuo Keltaisten sitruunoiden ravintola myös hyllyssä! Takakansiteksti vaikutti lupaavalta, mutta en päässyt välikohtausta viinikellarissa pidemmälle. Pitää ottaa tuo uudestaan lukuun.
   Kiitos runsaista vinkeistä ja täydennyksestä - pitää ehdottomasti tutustua noihin!

   Poista
 6. Lukeminen on niin ihana ja rentouttava harrastus. Olen lukenut niin kauan kuin muistan. Jo pidemmän aikaa ihanaa on ollut lukea tytöille iltasatua. Esikoinen on jo sen iän ylittänyt, ja nyt toivon saavani jatkaa kuopuksen kanssa vielä jonkun aikaa. Aina on pari itselleni tarkoitettua kirjaa kesken, nyt Kjell Westön Katkelmia, Mika Waltarin Sinuhe (kolmas tai neljäs kerta) sekä Sinkkuelämää hömppäkirjana. Aina välillä joku unohtuu hetkeksi ja sitten taas jatkan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi itsekin ylläpitää tuota aktiivisemmin! Ja hauskaa, että sinullakin on pari kirjaa samanaikaisesti menossa :)

   Poista
  2. Köhöm. Nyt kun katsoin tarkemmin, niin Kjell Westön kirjan nimi olikin Halkeamia.. No vähän sinne päinhän tuo meni.

   Poista
  3. No ei noita aina voi muistaa :)

   Poista
 7. Olen lukenut tuon Pienen lankakaupan, hyvä kirja, vaikka loppu ei ihan ollutkaan mieleiseni. :) Odotan tällä hetkellä aika monelta kirjailijalta malttamattomasti uutta kirjaa, mm. Jo Nesbo, George R.R. Martin. Harmi, että laatukirjan kirjoittamiseen menee niin paljon aikaa! Odotan jo ihan malttamattomasti em. kirjoja!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ahminut tuota monena iltana, kohta loppuratkaisu selviää minullekin :)
   No ei makeaa mahan täydeltä :) ja onneksi huippukirjailijoitakin löytyy paljon!

   Poista
 8. Itse pyrin lukemaan aina illalla sekä työmatkoilla (plus tietysti lasten iltasadut, luemme yleensä ihan kirja kirjoja emmekä kuvakirjoja - toivottavasti lapsillakin herää rakkaus kirjoihin ja lukemiseen). Oikeastaan luku (ja neulomis) harrastuksen takia pitkä työmatka onkin oikein jees. Mua ei ikinä vaivaa se, kun voin kodin ja työpaikan välissä uppoutua johonkin ihan uuteen maailmaan. All time favoritea en osaa nimetä, mutta viime aikaisista kirjoista ehdoton suosikkini oli The Help, jonka luin kielisyistä englanniksi (itse olen asunut vuoden Yhdysvaltain etelässä, joten en voinut kuvitella lukevani kirjaa käännöksenä puheparren muutoksen takia) - aivan loistava! Nyt luen Katja Ketun Kätilöä, josta päällimmäinen fiilis on tällä hetkellä hämmennys... Pieni lankakauppa löytyy omastakin kirjahyllystä, mutta mietin vain, että jäikö se siitä luvattu elokuva sitten kokonaan tekemättä? Omani takakannessa mainostetaan vielä Julia Robertsin olevan elokuvan päätähti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hienoa, että teillä on lukuperinne kotona - on arvokasta työtä ja mainiota yhdessä tekemistä lukea lapsille kirjaa iltaisin!
   Moni on kehunut Helpiä, ehdin katsomaan jo elokuvan, mutta jo sekin sai minut kiehumaan.
   Mietin ihan samaa - tuota leffaa odottaisin innolla! Mutta pelkään, että se ei toteudu, kun siitä ei ole kuulunut mitään. Mutta saan ainakin visualisoitua Notting Hill -elokuvan tunnelmaa mukaan lukiessa :)

   Poista
 9. Täällä yksi lukutoukka! Olen aina lukenut paljon, noin kirja viikossa -tahtia. Nyt toki pienen lapsen kanssa sitä omaa aikaa ei yhtä paljoa ole, mutta työmatkat ja usein illatkin kuluvat kirjan parissa. Olen vähän samanlainen kuin sinä - monta kirjaa kesken joita luetaan fiiliksen mukaan. Työmatkalla (varsinkin aamuisin) vähän väsyneenä uppoaa paremmin chic lit -tyylinen kevyempi kirjallisuus, mutta olen melko kaikkiruokainen. Historialliset romaanit ja dekkarit ovat ehkä lempigenreä, ikisuosikkina Robert van Gulikin muinaiseen Kiinaan sijoittuva dekkarisarja.

  Olivia näyttää onneksi perineen minun lukuintoni, kovasti tuodaan koko ajan syliin kuvakirjoja selailtavaksi. Odotan oikein aikaa kun hän on vähän isompi, ja alkaa ymmärtämään satuja - minulla on odottamassa vino pino ihania satukirjoja ja tarinoita omilta lapsuusajoiltani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Ja hauskaa, että - aivan supersöpö - Olivia tykkää selailla kirjoja. Siitä vain Muumia, Myyrää ja Maukkaa ja Väykkää lukuun ja hienoa, että sinulla on tallessa oman lapsuuden satukirjat!

   Poista
 10. Pahimpaan Pariisin-kuumeeseen luen tällä hetkellä Kira Poutasen chick lit-kirjoja :) Kiitos noista Valkoinen sohva Rivieralla ja Pieni lankakauppa -vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta en tiennytkään, kuulostaa hyvältä! Kannattaa tutustua noihin, pääsee nopeasti pikamatkalle ihaniin maisemiin :)

   Poista
 11. Ihana ajankuvaus on Kjell Wästön "Missä kuljimme kerran". Suosittelen lämpimästi. Romantiikan nälkään Alexander Dumas "Kamelia nainen"
  Ihan loistava tämä blogisi. Olen nyt jo koukussa, vaikka löysin tämän vasta eilen. Täytyypä käydä ajan kanssa lukemassa aiemmatkin jututtusi. Ihania kuvia! Todella tyylikäs blogi. Tajusin vasta nyt, että sehän olikin sinun laukkukokoelmasi, joka esiteltiin BagMiss blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen puolisko rakastaa yli kaiken Missä kuljimme kerran -kirjaa! Pitää itsekin lukea se.
   Ai, oi miten kiva kuulla! :) Joo, vierailin tosiaan tuolloin BagMissin blogissa :)

   Poista
  2. Minulla on se kirja kuvallisena erikoisversiona. Ajattelin lukea sen uudelleen ja oikein alleviivailla kaikki herkkupalakohdat.
   Ihanaa, että olitkin laittanut uutta postausta Katrin mallistosta. Kylläpä onkin upeita mekkoja :)

   Poista
  3. Hauskaa, ja hyvä idea merkitä suosikkikohdat jotenkin!
   Katrilla on kyllä mahtavia juttuja!

   Poista
 12. Kirjanörtti ilmoittautuu! :) Itsellä on nyt ollut huono tapa kykkiä koneella iltamyöhään ja moni kirja on jäänyt hieman kesken. Lukulistalla on itseasiassa tuo Rowlingin "Paikka vapaana", haluaisin todella paljon lukea sen!

  Luin yllättäen viime kesänä Jari Tervon "Layla" ja se jäi mieleen. En ole herran muita kirjoja koska lukenut, mutta nenän alle kun tökättiin niin luin ja vaikutuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa :) Lukeminen on kyllä mahtavaa! Harmi tosiaan, että koneella roikkuminen on välillä tuosta pois.
   Ja hei - harmi, että ei ehditty nähdä tänään Katri N:llä, jos olit sinne menossa. Lähetin Annin kautta terkkuja!

   Poista
 13. On niin hurjasti ihania kirjoja jotka ovat vieneet mukanaan, vaikea valita vain yhtä :) tässä pari vinkkiä: Life of Pi, Timetravellers Wife, Geishan muistelmat, Jo Nesbon Harry Hole-dekkarit, Sofi Oksasen Puhdistus englanninkielisenä.. olen kirjahullu, joten lista olisi loputon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, tässä on mahtavia esimerkkejä! Ei muuta kuin lukeminen jatkukoon :)

   Poista

Hauskaa, että jaksoit jättää kommenttia, se piristää aina! :)
Thanks for the comment, I really appreciate it! :)