torstai 4. heinäkuuta 2013

Luksusta on – ystävät illallisella

Saimme aikaiseksi kutsua pitkästä aikaa ystäviä syömään meille. Wau! Oltiin kyllä päivällisajassa, mutta emme muutenkaan syö ikinä päivällistä, joten.... Vieraiden kutsuminen syömään pitäisi kyllä ottaa tavaksi arkenakin! Ei sen laittamisen tarvitse niin ihmeellistä ehkä olla. Vaikka on toisaalta luksusta ja ihanaa käyttää aikaa valmisteluun.
Siivota vähän perusteellisemmin, hakea kukkia, tuoretta leipää vaikka Ekbergiltä, vähän viiniä, käydä vielä kaupassa hakemassa puuttuvia juttuja ja aloittaa sitten ruoan
valmistamisen kaikessa rauhassa.


Vaiheita ennen klo 18.





Kun laittaa vähän huolellisemmin ruokaa, tulee keittiön pienemmillekin kapistuksille käyttöä.

Käykää pöytään, olkaa hyvä!


Lisukesalaatiksi halusin ehdottomasti testata viime viikon Hesarin ruokatorstain vinkistä inspiroituneena feta-kurkku-vesimeloni salaattia. Alkuperäinen resepti löytyy täältä.

Kurkku-vesimeloni yhdistelmä oli houkuttelevan raikas näin kesään. Tuore minttu viimeisteli kokonaisuuden.


Lämpimäksi ruoaksi päätimme mennä vain pastalla. Tällä kertaa siihen tuli savulohta, miniluumutomaatteja, pinaattia, ruokakermaa ja crème fraichea, niin saa kunnon kermaisuuden tuohon.

Päälle kerrankin kunnon parmesaania.

Siinä kurkkuja viipaloidessa heitin muutaman siivun myös vesikarahviin, pitääkin laittaa taas näitä valmiiksi jääkaappiin...

Jälkiruoaksi tein suosikkiani - helppo ja aika hyvä, lemon posset. Ei tarvitse kuin kiehauttaa kerma (3 dl) ja sokeri (1 1/2 dl) n. 3 minuuttia seosta koko ajan hämmentäen ja lisätä siihen parin sitruunan mehu. Sitten vain tarjoiluastiaan, kelmu päälle ja jääkaappiin pariksi tunniksi. Yksi resepti löytyy täältä.
Happamuutta/makeutta voi itse testailla, mutta tämä on kyllä kaikessa yksinkertaisuudessa herkullista.


Niin, näyttäähän keittiö juhlien jälkeen aina vähän kaoottiselta, mutta siitä ei kannata pelästyä. Minusta on terapeuttista hiljentyä hetkeksi pesemään viinilasit ja kasarit. Työntuloksen näkee heti ;)
Nyt vain keksin uuden tavan - pitäisi aina säästää tilkka viiniä, jonka voi nauttia, kun keittiön tasot on siistit ja kaikki paikoillaan.


Tuliaisiksi saimme Lasipalatsin Caffi-liikkeen teetä - en olekaan ehtinyt tutustua vielä heidän valikoimiinsa! Ja ihanan pionin, jonka tuoksu täyttää jo kodin. 
Kiitos vain vieraille, olipa rattoisa ilta - lisää tällaisia!




16 kommenttia:

  1. Ihania kuvia. Kyllä pienillä jutuilla tekee arjestakin juhlaa.

    Meillä muuten syödään usein illallista. Kun kaikki tulevat arkena eri aikaan kotiin ja syövät jotain pientä ensi alkuun, tuntuu paljon luontevammalta tehdä yhteinen ateria vähän myöhemmin. Itse haluan aina juoda kahvin ensin kotiin tullessa. Joten meillä usein istutaan ruokapöytään vasta kello 20 jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa mahtavalta! Noin sen pitäisikin olla, kaikki kokoontuvat saman pöydän ääreen. Me emme koskaan jaksa laittaa mitään tuhdimpaa ruokaa ja tuskailenkin usein, mikä olisi hyvää iltapalaa: ei liian työlästä, ei liian raskasta, mutta ei liian kevyttäkään...

      Poista
  2. Voi kun ihania kuvia! Niin mukavia ja kyllä ystävien kanssa vietetty aika vaan on kertakaikkiaan upeaa! <3

    VastaaPoista
  3. Tiedän että osaat lukea, mutta sanon nyt joka tapauksessa. Itse teen juojana yllätyn usein miksi jotkut eivät osaa lukea, tai eivät kiinnitä asiaan huomiota. Kannattaa kun alat pussia tyhjentää todellakin seurata veden lämpötilaa. Mulla meni varmaan vuosi hukkaan, kun yritin juoda vihreää teetä ja aina onnistuin polttamaan sen.

    Vesi kannattaa kiehauttaa ja tämän jälkeen kaataa teepannuun tai mistä sitä tarjoileekin ja odottaa rauhassa lämpötilan tippumista. Ei kestä kauaa. Mustaan teehen tehoaa 100 asteinen ja vaikka nyt osaankin lukea vihreän teen teko-ohjeita, on musta aina ja ikuisesti parasta.

    Tässä joku päivä, kun oli vähän ankee ilma ja muutenkin mieli maassa päätin myös kattaa pöydän kauniisti, mm tyhjensin kaikki lehdet pöydältä :) ja laitoin ihan servetitkin. Mieheni kun tuli kotiin kysyi heti kuka meille on tulossa kylään. Eli välillä vois itsekin vähän panostaa arkikattaukseen. Ei hirveesti vie aikaa mutta tuo hyvän mielen kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo teeveden lämpötila on ihan oma maailmansa, jotkut kantaa lämpömittaria mukaan kahviloissa. En minä siis. Mutta se on ihan totta, että eri teet vaativat tietyn lämpötilan.
      Niinpä, pienillä jutuilla saa arkeen luksusta :)

      Poista
  4. Näyttää hyvältä, herkulliselta! Meillä pinaattipastat kuuluvat jokaviikkoiseen ruokalistaan ja vaihtelen pinaatin ja kerman kanssa lohen ja pekonin välillä . Harmi vain että en itse pysty tuosta herkusta enää nauttimaan gluteenittoman ruokavalion takia (syön välillä leipää ja pastaa mutta vatsakivut ovat sen verran kamalat että pikkuhiljaa olen tajunnut olemaan sortumatta niihin) mutta kyllä tuo seospuoli menee alas ilman pastaakin. Gluteeniton vaihtoehto on tehdä tuo koverrettuun kesäkurpitsaan tai munakoisoon (lisätään kesäkurpitsan, munakoison liha seokseen) , juustoraastetta himppusen päälle ja uuniin:) Saako muuten Suomesta myös pallonmuotoisia kesäkurpitsoita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää, vaikka tuossa on vaikea pitää pastaa al dentenä, kun seoksen pitäisi kuitenkin hautuakin... Tulee helposti vähän mössöä. Pitäisi ehkä tehdä kastike tosiaan erikseen ja sotkea ne sitten juuri ennen tarjoilua.
      Höh, kurjaa tuo jälkiseuraus, vaikka tekisi itse kullekin hyvää vähentää viljatuotteita.. Hyvä vaihtoehto, ja en ole kyllä törmännyt pyöreisiin, mutta kuulemma niitä saa Suomesta - ovat kuulemma maukkaampia kuin tavalliset.

      Poista
  5. Wau, todella herkullisen näköistä! :) Minulta jos kysyttäisiin niin ruokavieraita saisi olla vaikka joka päivä. Ruoanlaitto on ihanaa ja erityisesti silloin kun pääsee laittamaan sitä toisille oikein rakkaudella ja ajan kanssa. Ja kiitos salaattivinkistä, menee kokeiluun! :)

    Pakko tunnustaa, meillä mitataan teeveden lämpötila niinkin fiinisti kuin kinkkumittarilla. :D Varsinaista arjen luksusta, eikö? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Joo tuollainen rauhassa kokkailu on kyllä parasta! Ja kiitos sinulla on inpiroivia reseptejä, joita haluan ehdottomasti kokeilla! Myönnän kyllä, että on aina vähän paineita, kun laittaa muille ruokaa. Laitan usein kyllä vain meille, mutta silloin kokeilut tai outo lopputulos, eivät ole niin väliksi.
      No mutta se toimii, turha hankkia taas uutta vempelettä kaapien tukkeeksi.

      Poista
  6. Ihanalta näyttää. On niin kiva välillä nähdä aikaa ja vaivaa ystävien päivällisen eteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi kyllä harrastaa tuota useammin. Tulee samalla itsellekin lisää kokemusta tuollaisesta kokkailusta - se on kuitenkin vähän erilaista kuin arkena.

      Poista
  7. Näyttää tosi herkulliselta. Vaikka vähän vaivaa on järjestää illallista, mutta on se vaivan arvoista. :) Mukavaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti on se arvoista! Rentoa viikonloppua myös sinne!

      Poista
  8. Onpa kyllä todella herkullisen näköistä ja kauniisti katettu. Salaatti meneekin meillä kokeiluun heti tänään ribsien seuraksi. Osaat muuten ottaa upeita kuvia, minkälaisella kameralla kuvailet?
    Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo sopiikin kivasti raikaaksi lisukkeeksi!
      Aijaa kiitos :) Käytössä on ihan tosi perusjärkkäri Canon EOS 1100D, ja 18-55 mm objektiivi. En tykkää yhtään siitä 50mm objektiivista. Nuo kamerat ovat kyllä oma maailmansa vastavalosuojineen ja valkotasapainon korjauksineen, että en oikein pysy mukana. Mutta kiva siis jos näilläkin onnistuu :)
      Samoin kiitos - ihanaa viikonloppua sinne!

      Poista

Hauskaa, että jaksoit jättää kommenttia, se piristää aina! :)
Thanks for the comment, I really appreciate it! :)