torstai 6. joulukuuta 2012

Kalenterin 6. luukku


Leivonta kuuluu joulunaikaan ja kodikkaaseen tunnelmaan. Sen kunniaksi siis ensimmäinen resepti tässä blogissa :) Poimin tämän luumupiiraan ohjeen joskus arkisesta Yhteishyvästä, mutta se on ollut yksi suosikkileivonnaisistani siitä lähtien. Vaikka piirakka ei varsinaisesti niin jouluinen olekaan, tuovat luumu, kaneli ja fariinisokeri ainakin oikeanlaista tunnelmaa. Tämä maistuu parhaiten lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa, mutta se on herkullista myös viileänä ja tekeytyneenä.

Leivoin piirakan eilen pikaisesti töiden jälkeen pidempää viikonloppua ajatellen, niin riittää herkuttelua useammalle päivälle ;) Tänään onkin sitten ihana vapaapäivä, joten voisi vain touhuta kotona ja ehkä katsoa vähän Linnan juhlia illalla kuohuvan kera. Mukavan rentoa torstaita ja hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Luumupiirakka 
10 annosta

Taikina
150 g voita tai margariinia
0,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 - 4 rkl kylmää vettä
Voiteluun, 1keltuainen ja valkuainen

Täyte
8 - 10 isoa luumua
3 rkl voita tai margariinia
2 rkl perunajauhoja
0,8 dl fariinisokeria
1 tl kanelia


Ohje

Leikkaa rasva pienemmiksi paloiksi. Sekoita yleis- tai monitoimikoneen kulhossa sokeri ja jauhot. Lisää rasva pienissä erissä koneen käydessä. Kun seos muuttuu ryynimäiseksi, lisää kylmä vesi. Sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja nosta viileään puoleksi tunniksi.

Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmat pyöreiksi levyiksi. Nosta toinen taikina kaulinta apuna käyttäen piirasvuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja voitele kevyesti vatkatulla valkuaisella, jottei pohja kostu täytteestä liikaa. Nostele taikinapohjan päälle luumun puolikkaat, ripottele pinnalle rasvanokareet, perunajauhot, sokeri sekä kaneli. Nosta toinen taikinalevy vuoan päälle, painele reunat ja siisti veitsellä. Pistele pintaan höyryaukkoja haarukalla ja voitele piirakka vatkatulla keltuaisella. Paista piirakkaa 175 asteessa 40–45 minuuttia.

Lähde: Yhteishyvä.fi


6 kommenttia:

  1. Hei, olen lukenut blogiasi alusta lähtien, mutta en ole aiemmin kommentoinut. Nyt halusin kertoa, että pidän blogistasi hurjasti. Kirjoitat sujuvasti ja mukavan vaihtelevista aiheista. Vaikutat kerrassaan herttaiselta ja ihastuttavalta ihmiseltä, jolla on elämässä asiat kohdillaan. Kiitos siis päiväni piristyksestä! H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa - olet toinen pidempiaikaisempi lukija, joka kommentoi 12h sisällä ensimmäistä kertaa! Hauskaa saada 'kasvoja' lukijoille :) Ja kiitos kauniista kommentista - nämä lämmittävät mieltä aina ja rohkaisevat tekemisessä!
      Blogi on itselle mukavaa vastapainoa arkeen, mutta aivan mahtavaa, että sillä pystyy myös ilahduttamaan muita :)
      Rentoa pyhää ja mukavaa joulunodotusta!

      Poista
  2. Oi miten herkullisennäköistä!!:) Tämä pitää laittaa ylös ja testailla heti, kun leivontakärpänen joulun alla puraisee.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla - mukavan helppo, mutta silti herkullinen :)

      Poista
  3. Nam, mikä piiras. Täytyy kokeilla itsekin tätä jouluna, sillä meidän kodissa ei joulutorttuja erityisesti rakasteta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijaa, no tämä on hyvä vaihtoehto niille. Pitää kyllä ehkä itse muutama torttu tehdä :)

      Poista

Hauskaa, että jaksoit jättää kommenttia, se piristää aina! :)
Thanks for the comment, I really appreciate it! :)